Scott Kelly (52 de ani), mai înalt cu 5 centimetri după ce a stat un an în spațiu

Scott Kelly pe stația spațială. Sursa: NASA

Scott Kelly pe stația spațială. Lipsa gravitației l-a ajutat să crească 5 cm în înălțime. Sursa: NASA

Astronomul american Scott Kelly s-a întors pe Pământ mai înalt, după un an petrecut pe Stația Spațială. Capsula în care s-a aflat împreună cu inginerii de zbor Mihail Kornienko și Serghei Volkov, a aterizat în Kazahstan într-o capsulă Soyuz, potrivit NASA.

Agenția americană a publicat o fotografie făcută la primirea de care a avut parte astronomul american la baza din Houston, întâmpinat de administratorul NASA Charles Bolden, directorul Departamentului Știință și Tehnologie a Casei Albe, John Holdren, și de Jill Biden, soția vicepreședintelui Joe Biden.

Scott Kelly (dreapta), primit la baza din Houston după ce a stat un an în spațiu. Credit foto: (NASA/Joel Kowsky)

Scott Kelly (dreapta), primit la baza din Houston după ce a stat un an în spațiu. Credit foto: (NASA/Joel Kowsky)

Kelly  a stabilit un record american de ședere pe stația spațială. Kornienko a stat și el tot 12 luni, dar rușii au deja un record imbatabil în domeniu, în vreme ce Volkov a stat șase luni în spațiu.

Scott Kelly, nume de experiment

O ședere îndelungată în spațiu reprezintă o cercetare în sine, pentru că toate datele de sănătate ale astronomilor vor duce la observații importante pentru viitoarele misiuni spațiale, arată site-ul NASA. Foarte important pentru studiul făcut de NASA este faptul că americanii pot face comparații între Scott și fratele său Mark, fost astronaut, care a rămas pe Pământ. Cei doi sunt gemeni identici.

Cea mai spectaculoasă observație dată publicității până acum este aceea că Scott Kelly (52 de ani) a crescut 5 centimetri în înălțime în anul în care a trăit în spațiu! Fenomenul se datorează lipsei gravitației, fără de care asupra vertebrelor nu se mai exercită presiunea care le apropie și le tasează. În lipsa ei, a acestei presiuni, vertebrele se relaxează nițel, ca să mă exprim așa, se mai îndepărtează, și omul se lungește mai ceva ca în Patul lui Procust. Partea proastă e că acest proces e reversibil. Altfel spus, odată întoarse pe Pământ, vertebrele lui Kelly sunt din nou supuse gravitației, se apropie unele de altele și astronomul se micșorează la loc. E greu de estimat cât de mult, cât de rapid și cu ce urmări.

Scott Kelly, fotograful spațial al răsăritului de soare

De-a lungul șederii sale, Kelly a făcut numeroase fotografii, printre cele mai spectaculoase fiind cele ale răsăritului de soare, fotografii pe care le-a distribuit în special pe Twitter. Ultimul răsărit a fost fotografiat chiar înainte de întoarcerea pe Pământ.

Răsărit de soare văzut de pe Stația Spațială. Foto: Scott Kelly/NASA

Răsărit de soare văzut de pe Stația Spațială. Foto: Scott Kelly/NASA

 

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: