Domnul Fodor are acasă un calculator vechi. Monitorul, care are afișată o fotografie cu copilul, pe când acesta era la grădiniță, ocupă jumătate din birouaș. Doamna Fodor are un laptop primit de la serviciu, pe care îl plimbă după ea toată ziua. Ăla micu’ e măricel acum și destul de nemulțumit de calculatorul vechi al lui taică-său. Ceea ce nu îl împiedică pe tânărul Fodor să se dea pe jocuri, chiar așa, mai încet, de câte ori are ocazia. Iar acum e vacanță, părinții plecați la serviciu, deci timp e berechet. Viteză nu prea e.
Domnul Fodor se gândește să mai adauge ceva la zestrea IT a familiei. De pildă, o tabletă. Una suplă, sub 1 centimetru grosime și mai puțin de 300 grame, 7 inchi, 3 MP, 8 GB (suportă microSD de până la 32 GB). Mă rog, ar fi ca și cum și-ar parca noul Ford Fiesta lângă gri spălăcitul Oltcit, dacă ar fi păstrat mașina moștenită de la socru-său.
Domnul Fodor pune ochii pe o tabletă Samsung Galaxy Tab 4
Domnul Fodor a pus așadar ochii pe o tabletă Samsung Galaxy Tab 4 (7.00, Wi-Fi) despre care scriu în draci bloggerii din familia Blogal Initiative.
Ca să facă ce cu ea? În orice caz, și-ar aduna toate fotografiile de prin te miri ce foldere, CD-uri vechi, memory stick-uri și telefoane mai mult sau mai puțin smart. Le-ar aduna și s-ar uita la ele la rezoluție 1280 x 800 (WXGA). Tot astfel, și-ar transfera fișiere video, muzică (prin conectarea prin Samsung Link). Bașca documentele Word care conțin însemnările lui secrete. Cel puțin, așa crede el că sunt secrete, fiindcă nevastă-sa nu are timp decât de laptop – vechiul calculator o enervează. În schimb, fiu-său și-a pierdut vremea scotocind, dar a păstrat discreția.
Planul lui Fodor cel mic
Fodor cel mic n-a fost la fel de discret în privința planurilor pe care el însuși și le-a făcut în legătură cu tableta la care visează taică-su. I-a și pus în vedere: „Tati, dacă iei tableta, mai bine mi-o dai mie. Tu te-ai obișnuit cu calculatorul tău vechi, îi știi toate folderele și dedesubturile (aici a făcut aproape imperceptibil cu ochiul – n. mea), ți-ar fi greu să te obișnuiești la vârsta ta să folosești tuchscreen”. Micul Fodor și-a dat seama instantaneu că a greșit, că l-a luat gura pe dinainte și, în loc să aducă un argument, l-a ambiționat pe Ăl mare.
La ce se gândește domnul Fodor în lumina noii situații
Domnul Fodor, care a devenit înțelept odată cu înaintarea în vârstă, tace. Nu se grăbește să răspundă. Se gândește.
„Ăsta micu’ are impresia că eu chiar sunt depășit, că nu-s în stare să deosebesc netul de neghină, RAM-ul de ROM sau Facebook-ul de Twitter. E la vârsta la care crede că de la el începe totul și că noi, ăștia mai cu chelie, suntem depășiți. Nu vreau să-l descurajez, vreau să-l uimesc. Acum am o miză. Până la urmă, nu doar copiii văd în părinții lor niște modele; părinții înșiși vor să le fie modele copiilor, asta îi mândrește cel mai mult”.
Domnul Fodor a luat deci o hotărâre. Va lua tableta, o va învăța ca pe apă și îi va da lecții fiului. Apoi i-o va lăsa lui și se va întoarce la bătrânul calculator. Sau, cine știe, va lua o nouă tabletă.