Oscar 2014. Gravity, 100 de milioane de dolari pentru o legendă în cheie nouă

Sandra Bullock în Gravity, nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal

Sandra Bullock în Gravity, nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal

Am văzut filmul Gravity destul de târziu, mult după lansarea lui în România, fără să am aşteptări prea mari (aşa cum avusesem atunci când am auzit prima oară despre acest film care îi aduce pe generic pe Sandra Bullock şi George Clooney). Părerea mea: fără a fi un film remarcabil, Gravity este o încercare decentă de a readuce în prim-plan, în cheie nouă, scene, faze, mituri din film clasice.

E o reinventare.  De exemplu, n-ai cum să nu faci

legătura între momentul în care Matt Kowalski, eroul interpretat de Clooney, se desprinde de Ryan Stone (eroina interpretată de Bullock), ca să n-o atragă şi pe ea în abis, şi cele cel puţin două situaţii similare care-mi vin în minte acum, din filme cu alpinişti – mult mai credibile cele din urmă pentru că sunt mai pământene şi chiar s-au întâmplat. Şi, rămânând la acelaşi moment, ar fi interesant de suprapus imaginea lui Clooney dispărând în abis, privind „în sus”, cu cea a lui Leonard DiCaprio din Titanic scufundându-se în întunericul îngheţat al Oceanului.

Sandra Bullock în Gravity, nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal - arată bine la 50 de ani!

Sandra Bullock în Gravity, nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal – arată bine la 50 de ani!

Au mai fost faze de acest gen, acestea cred că sunt cele mai evidente, vă provoc pe voi să le descoperiţi pe celelalte. Ideea de a prelua, de a face remake-uri de faze, scene, nu e nici nouă, nici rea, e chiar OK – parodiile din ce-ar trăi? :).

Revenind la Gravity, mărturisesc că jocul făcut de cei doi mari actori nu m-a dat pe spate, deşi remarc faptul că Sandra Bullock arată excelent la 50 de ani – sau poate cascadoarea care a dublat-o la eventuale scene mai dificile, în acvariu. Că tot a ajuns vorba la acvariu: nu e nicio mirare că multe scene au fost filmate sub apă, pentru imponderabilitate, dar parcă uneori e prea vădit lucrul ăsta (cred că am făcut şi nişte bule de aer la un moment dat).

M-a pus pe gânduri în schimb faptul că accidente se pot întâmpla şi la nivelul staţiilor spaţiale, a sateliţilor artificiali, că suma deşeurilor din jurul Pământului creşte cam ca încălzirea globală şi sunt mult mai atent la avertismentele specialiştilor cum că zborurile spaţiale ar putea fi puse în pericol, din cauza asta, pentru următoarele decenii. Şi, da, parcă sunt tot mai multe ştirile despre bucăţi de mărimea cel puţin a unui aragaz care, desprinse din cine ştie ce navă, cad pe pământ nu se poate preciza unde. Nu m-ar amuza să mă trezesc cu vreo capsulă de-asta în living, chiar dacă înăuntru s-ar afla distinsa doamnă Sandra Bullock, nominalizată în acest an la un premiu Oscar atât de atrăgător.

Afişul filmului Gravity, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film

Afişul filmului Gravity, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film

Am sărit de la una la alta, dar ce-aţi vrea, să vorbesc despre minunatul happy-end?

Nope.

În schimb, remarc deja o modă: filme (considerate) bune, cu distribuţii reduse – din care fac parte actori mari. Doar Sandra Bullock şi George Clooney (care iese din scenă destul de rapid; noroc că reapare, am auzit că la ideea lui, într-un vis al Sandrei, pentru a-i da ideea salvatoare) în Gravity; doar Robert Redford în All Is Lost. Alte lucruri des întâlnite: tema naufragiului (pe mare – All Is Lost, în spaţiu – Gravity, pe Wall Street – The Wolf of Wall Street, într-un viitor marcat de desocializarea oamenilor şi prea marea dependenţă de tehnologie – în Her), tema mării/oceanului/oceanului extins – spaţiul (Captain Phillpis, All Is Lost, Gravity), tema şmecherului charismatic (în American Hustle sau în The Wolf of Wall Street).

Recomandarea mea: nu e pierdere de vreme să vezi Gravity, e chiar indicat pentru a avea habar despre un film care va pleca de la Gala Premiilor Oscar cu cel puţin o statuetă.

Fişa tehnică

  • Regie: Alfonso Cuarón
  • Scenariu:  Alfonso Cuarón
  • Disrtibuţie: Sandra Bullock, George Clooney
  • Durata: 91 minute
  • Buget: 100 milioane dolari (estimat), încasări – primul weekend: 55,7 milioane $ ! / până în 21 feb: 269,27 milioane $ (sursa imdb) – puteţi vedea un tabel despre câte parale fac filmele nominalizate la Oscar în acest an
  • Nominalizări la Oscar: 10, între care pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal, regie.
  • Premiu pentru cei care au ajuns aici cu lectura: trailerul oficial

NOTĂ.

Mai jos, ceea ce am scris deja despre ediţia din acest an a Premiilor Oscar:

2 Trackbacks to “Oscar 2014. Gravity, 100 de milioane de dolari pentru o legendă în cheie nouă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: