Oscar 2014. All Is Lost – one man show. (Am găurit yachtul, cum procedăm?)

Afişul filmului All Is Lost, nominalizat la premiul pentru Sound Editing, Oscar 2014

Afişul filmului All Is Lost, nominalizat la premiul pentru Sound Editing, Oscar 2014

Am găurit yachtul, cum procedăm? Ce te faci dacă mica ambarcaţiune pe care te afli singur, în mijlocul oceanului, la peste o mie şapte sute de mile de cea mai apropiată insulă, se găureşte în urma unui accident stupid? Totul pare pierdut din start.

Aşa începe All Is Lost, ultimul film cu Robert Redford, pe care am vrut mult să-l văd pentru că m-am aşteptat să fie ceva special. Buget mic (9 milioane de dolari), încasări şi mai mici (sub 100.000 $ în primul weekend, puţin peste 6 milioane de dolari până azi – detalii despre câte parale fac filmele nominalizate, aici). 

Robert Redford în filmul All Is Lost

Robert Redford în filmul All Is Lost

Povestea poate fi rezumată într-o frază sau două: un tip în vârstă, care navighează solitar cu un yacht prin Oceanul Indian, se trezeşte că vasul ia apă după ce, ironic, se loveşte de un container – un „gunoi” rămas în urma vreunei nave de transport. Reuşeşte să lipească spărtura, dar yachtul nu face faţă unei furtuni teribile, două zile mai târziu, aşa că omul nostru îl abandonează şi pluteşte în voia valurilor, în barca de salvare, face faţă încă unei furtuni, e aproape lovit de două vapoare care nu-l observă şi, în final, se dă bătut după ce îşi incendiază mica ambarcaţiune, doar-doar îl văd marinarii de pe un al treilea vapor, şi rămâne singur în mijlocul oceanului.

Filmul este despre lupta pentru supravieţuire dusă de un om despre care nu aflăm decât ceea ce vedem: e un bărbat în vârstă, aproape părăsit de puteri fizice (dar înoată bine pe sub apă), e meticulos şi răbdător, pare a fi trăit pe picior mare (yachtul e OK), nu ştim cum îl cheamă, aproape că nu-i auzim vocea (filmul are trei replici mari şi late: un apel SOS care nu pleacă, fiindcă aparatul s-a stricat, un „Fuck!” rostit cu ochii spre cer într-un alt moment tensionat şi câteva strigăte de ajutor şi disperare la trecerea nonşalantă  unui vapor uriaş, încărcat cu sute de containere), nu ştim cu ce „bagaj” intră în poveste – dar bănuim că are motivele lui şi îşi permite să plece de unul singur pe mare.

Robert Redford joacă aproape ursuz acest rol, poate cel mai lung din întreaga lui carieră (din cele 106 minute ale filmului, experimentatul actor „ocupă” vreo 90, restul sunt bancuri de peşti sau cadre largi, cu Oceanul şi ceva mic-mic plutind pe suprafaţa lui). E departe de fermecătorul june din filme precum Butch Cassidy and Sundance Kid, Cacealmaua, All Presindent’s Men, Three Days of the Condor, Out of Africa, Havana, Indecent Proposal etc. De data asta, pentru el joacă tăcerile (iată, poţi face un film bun şi fără replici memorabile), mişcările greoaie, care parcă dor de fiecare dată, dar sunt destul de precise, şi ridurile de pe faţa proaspăt bărbierită chiar şi la patru-cinci zile după ce e clar că nu mai avea cu ce să o facă 🙂

Nu ştiu ce v-aţi răspunde voi la întrebrea de la început (Ce te faci dacă micul yacht pe care te afli singur, în mijlocul oceanului, la peste o mie şapte sute de mile de cea mai apropiată insulă, se găureşte în urma unui accident stupid?), dar cred că e omeneşte să încerci să rezişti, să zâmbeşti nevăzut când din containerul care te-a lovit se scurg mii şi mii de perechi de adidaşi (contrafăcuţi?), să ai momente de disperare, să te gândeşti la ceea ce ai fost de-a lungul vieţii, să scrii un bilet de adio pe care să-l arunci într-un borcan gol, al cărui capac ai grijă să-l strângi bine-bine, să nu ia apă, să plângi în interiorul tău atunci când îşi părăseşti vasul în mijlocul oceanului şi să-l vezi cum se scufundă, să îţi dai foc la barca de salvare, ca ultim gest şi, probabil, să accepţi, în final, destinul.

Finalul… Bune imagini cu eroul nostru care e înghiţit de ocean aproape cu încetinitorul şi care priveşte în sus, spre cercul de foc în care s-a transformat barca pneumatică. Şi, deodată, silueta unei bărci care se apropie de epava în flăcări şi de unde lumina unei lanterne străbate adâncurile. Apoi înotul viguros către suprafaţa apei, despre care nu ştii dacă e pe bune sau e deja din altă lume şi braţul care îl trage în sus pe omul nostru, pe ultimul metru – o fi într-adevăr un marinar care a văzut focul de pe mare sau poate mâna vreunui înger?

Recomand, nu înainte de a remarca faptul că acesta e al doilea film de Oscar 2014 (după Captain Phillips) în care un american trăieşte o dramă pe mare.

Fişa tehnică

  • Regia: J.C. Chandor
  • Scenariul: J.C. Chandor
  • Distribuţie: Robert Redford şi atât 🙂
  • Nominalizat la Premiul Oscar 2014, categoria Sound Editing (pentru Steve Boeddeker and Richard Hymns)
  • Box office: buget estimat – 9.000.000 $, încasări primul weekend 93.583$, încasări totale până în data de 7 februarie 2014 – 6,25 milioane $ (potrivit imdb.com)
  • Premiu pentru cei care au ajuns cu lectura aici: trailerul oficial al filmului

NOTĂ.

Mai jos, ceea ce am scris deja despre ediţia din acest an a Premiilor Oscar:

3 Responses to “Oscar 2014. All Is Lost – one man show. (Am găurit yachtul, cum procedăm?)”

  1. sincera sa fiu, am ocolit acest film, pentru ca am avut deceptia Gravity -monologul Sandra Bullock (film cotat de cei mai multi ca foarte bun!) ; nu am avut curajul sa intru la cinematograf sa vad un film cu un singur personaj care rosteste doar trei vorbe. Daca spui insa ca merita, am sa caut sa-l vizionez 🙂

    Apreciază

    • E un fel de încununare a carierei lui Robert Redford, fără ca asta să însemne că ar fi cel mai bun rol al lui. Nu e. Dar e un recital pe care mie, unuia, nu-mi pare rău că l-am vizionat.

      Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: