La bârfă cu măicuţele de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Mănăstirea dintr-un lemn, judeţul Vâlcea. FOTO: Călin Hera

Mănăstirea Dintr-un Lemn, judeţul Vâlcea. FOTO: Călin Hera

Povestea Mănăstirii Dintr-un Lemn e frumoasă şi incredibilă. Un cioban ar fi găsit în scorbura unui stejar secular o icoană imensă, iar o voce i-ar spus să taie copacul şi să facă din lemnul lui, dar numai şi numai din acel lemn, o biserică. Ceea ce omul a şi făcut. Detalii despre mănăstire, aici.

Biserica e în picioare şi astăzi, deşi au trecut nişte ani (vreo patru sute) de când a fost ridicată. O mai fi fost renovată, o mai conţine şi alte elemente în afară de cele provenite din stejarul cu pricina. Nu ştiu. Ştiu doar că bisericuţa e o „apariţie” în peisajul vâlcean, merită văzută şi fotografiată (atenţie, pentru fotografii din unghiul folosit pentru cadrul de mai sus aveţi de înfruntat un cuib de albine săpat în pământ, la baza gardului care împrejmuieşte micul cimitir din jurul bisericuţei!). 

Ulterior, bisericii din lemn i-a fost adăugată, un pic mai la vale, una din piatră, care adăposteşte icoana, apoi totul s-a transformat în mănăstire. Acum se construieşte o nouă biserică, încă şi mai impunătoare. Dar parcă tot construcţia din lemn e mai de preţ.

Apropo de preţ, Mănăstirea dintr-un Lemn e singurul lăcaş bisericesc din România, dintre cele pe care le-am vizitat în ultima vreme, unde se percepe o taxă de intrare (1 leu de persoană, de depus într-o cutie amplsată strategic la intrare – spre care eşti îndrumat de o tanti care lucrează în magazinul mănăstirii; o face cam fără chef, răţoindu-se dacă nu te decizi în 10 secunde ce vrei să cumperi).

Şi tot apropo de cele lumeşti, am avut ghinionul să nimeresc în bisericuţa de lemn la o oră la care două măicuţe dădeau cu spray pe scaune, icoane, pereţi. Era ora prânzului, atunci i-o fi venit rândul curăţeniei generale. Doamnele cu pricina erau ca două femei de serviciu sictirite. Lăsaseră o cârpă pe o icoană, o sticlă de spray pe un scaun şi, rezemate într-o rână, bârfeau ca la colţul blocului, plângându-se de lucruri foaarte pământene. Nu în şoaptă, ci cu voce tare. Nu s-au oprit nici când am intrat în bisericuţă (le auzisem de afară, pe când mă apropiam), nici când auditoriul a crescut (intraseră alţi turişti; eram patru-cinci persoane, plus cele două măicuţe, pe o suprafaţă de 20mp). Mi-a displăcut enorm.

8 Responses to “La bârfă cu măicuţele de la Mănăstirea Dintr-un Lemn”

 1. Povestea ta m-a dus cu gindul la un PN (Proza Nanoscurta): Unde dai si unde crapa !

  Apreciază

 2. Deci m-am lungit cam mult 😉

  Apreciază

 3. La numai 56 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte.el duce lipsa de lemne ptr foc, si alimente,, Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 56 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe
  zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu
  POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare , medicamente,si lemne ptr foc, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu,acuma in postul craciunului, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui,
  casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania,sau prin westernunion. tel 0040761887298 Sa aveti sarbatori frumoase 2014 cu multa bucurie.va rog sa nu ma uitati ,,DUMNEZEU SA FIE CU DV CU TOTI,,DOAMNE AJUTA. A-R

  LA MULTI ANI 2014
  si va doresc multa foarte multa sanatate, si multe bucurii.

  Apreciază

 4. Am retinut, ma mir si nu ma mir… o sa tin dopuri pentru urechi la indemana. Curatau dansele locul dar il murdareau pe alte cai… Am fost prin zona, nu stiu in schimb cat de aproape/departe. Mergeam pe ruta Horezu.

  Apreciază

 5. sa stiti ca unele femei care lucreaza in Biserica si pentru, au ispite foarte mari.
  Si eu ma gandeam daca sa ii spun preotului sau nu, in mare cred ca stie de scandalurile dintre cele doua femei dar chiar cand sunt si oameni in Biserica.
  nu stiu ce sa zic, pe ce criteriu. De obicei, cand vin pe recomandari pt oameni de genul asta vin si spun „sarmana, n-are bani, are copiii bolnavi, sa faca si ea un ban cu cheltuielile casei” „nu se poate intretine” si pe urma se obisnuiesc, mai prind cate ceva din zbor, mai stiu mersul pe acolo si nu mai pot fi date afara. cam asa se lucreaza cu oamenii.

  Apreciază

  • Știu că există puțini sfinți și că nu trebuie căutați numaidecât printre lucrătorii de la manastire. Atât că faze precum cea căreia i-am fost martor nu fac bine. Aruncă o umbră. Deranjează. Nu fac parte din atmosfera pe care o aștepți.

   Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: