Leii albi, filmul pe care pariez că încă nu l-ați văzut

Prietenii mei de la DC Communication m-au întrebat dacă vreau să scriu câteva rânduri despre un film de care n-a auzit aproape nimeni. „Binânțeles!”, am răspuns, și mi-au sticlit ochii (nu pot uita o provocare mai veche făcută de Mircea Popescu, despre care am vorbit în mai multe rânduri, aici sau aici).

Ieri am văzut filmul și tot ieri am scris despre el. Aici va fi linkul către locul în care va fi publicat textulețul meu.

Vă spun, în premieră, că m-am uitat cu inters la Leii albi/Beli Iavovi și mi-am dat seama, încă o dată, că există o diferență măricică între cinematografia europeană și cea americană. Fan declarat al ultimei, mărturisesc o poftă ciudată, de ultima oră, pentru prima. Poate e o vârstă, habar n-am. Dar la zece producții americane apreciez că e util să vezi și una europeană, chiar est-europeană. Ajută.

Diferența despre care vorbeam e vizibilă, la Leii albi, și dacă faci o analiză a efectelor speciale. În filmul sârbesc au cheltuit doar dând foc unui pian alb, din plastic, unei rable din gama Trabant, au vărsat ceva vopsea albastră pe un zid și au cănit părul personajului principal, interpretat de Lazar Ristovski, care e și producător și regizor, ba, chiar, și cântă. De altfel, am ales să ilustrez acest articol cu o piesă rap, găstiă la finalul filmului, despre care pot să vă spun că, dacă ar trebui luat în serios, atunci ar trebui criticat nițel pentru o abordare nițel cam socialistă pentru gustul meu.

P.S. A, vă recomand Festivalul Filmului European. Câteva detalii găsiți și aici. La Festival veți putea vedea și filmul subtitrat. Dacă nu vă deranjează că e în limba sârbă, îl puteți vedea aici.

2 Trackbacks to “Leii albi, filmul pe care pariez că încă nu l-ați văzut”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: