Oraşul de la picioarele lui Gaudi şi Messi

Această prezentare necesită JavaScript.

Un lucru anume te frapează în Barcelona, dincolo de bulevardele largi din zona turistică, portul care te atrage magnetic, şmenarii de pe Las Ramblas atmosfera destinsă, vremea călduroasă, care-ţi trezeşte un chef de îngheţeată greu de ostoit: faptul că oraşul este stăpânit de admiraţia faţă de doi artişti. Unul a dat o tuşă specifică locului (în urmă cu o sută şi ceva de ani), celălalt îl face să tresalte, acum, a ole!

M-am nimerit în Barcelona la mijloc de luna mai, tocmai când CF Barcelona îşi adjucase titlul. Am văzut oameni pe care lucrul ăsta îi făcea, pur şi simplu, fericiţi. Şi sute de turişti care participau la acest spectacol al fericirii; de exemplu, achiziţionând tricouri cu Messi. Ştiu de la amicii mei mai cunoscători ai fenomenului că Barcelona (echipa de fotbal) n-ar fi ce e fără Xavi (sau Iniesta). Ei spun că, dacă în locul lui Messi, pe poziţia lui, ar fi alt fotbalist, acela ar fi considerat marele rege, că jocul echipei e construit astfel încât să facă vedeta să strălucească mai abitir. O fi. Important e că în locul lui Messi e chiar Messi şi că omul îşi face treaba.

Opera lui nu va dura cât a lui Gaudi, desigur, dar acum e dominantă. Poate şi aici trebuie înţeles geniul lui Gaudi: e cel puţin la fel de pomenit atunci când vine vorba despre Barcelona pe cât Messi, într-un moment în care fotbalistul e la apogeu. Am zis că e pomenit. Poate că nu ăsta e cuvântul. Poate că microbistului din Giuleşti puţin îi pasă de Gaudi. Dar în Barcelona respiri atmosferă gaudiană, de la Casa Calvet, la Casa Mila, Sagrada Familia la Park Guell. Şi asta se întâmplă deşi oraşul a cunoscut geniul unor Picasso sau Dali, ca să-i pomenesc pe cei mai celebri.

18 Responses to “Oraşul de la picioarele lui Gaudi şi Messi”

 1. M-am nimerit în Barcelona acum trei veri!
  Superb oraș!! Gaudi, Rambla, statuia lui Cristofor Columb sfidând depărtările, mulțimea pestriță mergând încoace și încolo, teama că și se subtilizează poșeta, tipii aceia cu umeri tatuații și ochi strălucitori, marea și vântul de seară, străzile înguste, flori, parfumuri, telefericul, turiști cât o lume toată!
  Mi-a dor de Barcelona!!

  Apreciază

  • Am fost avertizat că mişună mulţi borfaşi. Nu m-am simţit nicio clipă ameninţat. Doar, de câteva ori, agresat de prea multă insistenţă din partea celor care voiau să-mi vândă chilipiruri.

   Apreciază

 2. Locuri demne de vizitat.:)

  Apreciază

 3. Mi-a placut mult Barcelona si chiar mi-a parut rau ca am stat doar doua zile acolo. Eram intr-o tura prin Europa si impresiile se adunau gramada de peste tot. Mi-a placut mai mult decat Parisul si decat orice alt oras. Avea un aer libertin, boem, amestecul de oras cu aerul de mare, portul, sculpturile inedite la tot pasul … acolo m-as duce sa scriu 🙂

  Apreciază

  • Am tot auzit asta, că Barcelona e mai faină decât Parisul. Nu ştiu ce să zic. E un alt fel de fain. În orice caz, pentru perioada în care am fost în Barcelona, mi-a plăcut mai mult decât Parisul. Care Paris mi-a plăcut enorm atunci când l-am vizitat prima oară (cu acel prilej n-aş fi ales nicio altă destinaţie) şi atunci când l-am vizitat a doua oară şi chiar şi atunci când am fost pe acolo a treia oară. Dacă s-o înţelege ceva.

   Apreciază

 4. M-am bucurat sa vad prin ochii tai, „Oraşul de la picioarele lui Gaudi şi Messi „. 😀

  Apreciază

 5. Mai intarziata asa, dar am venit sa ma bucur si eu de ceea ce vad. Din pacate cred ca mi-ar trebui un serial ca sa ies din starea asta…

  Apreciază

 6. Aveam senzația că sunt pe altă lume, e un oraș imposibil de uitat.

  Apreciază

 7. indeobste aia care te avertizeaza cu privire la pericole o fac din fotoliul de acasa, ca sa se laude si ei cu ceva. si nici de la exceptii n-as lua sfaturi, fiindca daca pleci intr-o calatorie cu alarma pornita n-o sa ai nimic (placut) de povestit.

  Apreciază

 8. Deosebit. M-a impresionat mult. Trebuie sa ajung neaparat:)
  Multumesc, seara minunata!

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: