De ce citesc românii (când citesc)

Am primit rezultatele unui sondaj de opinie (realizat pe siteul ivox.ro pentru librăria online okian.ro), care a vrut să afle ce-i mână pe români să ia o carte-n mână (dacă-i mână).

Am aflat că românii care citesc o fac
a) pentru a-și dezolta gândirea (76,7%)
b) pentru a-și dezvolta limbajul (71,2%)
c) pentru a se relaxa (68,2%)
d) pentru a se dezvolta profesional (48,2%)
e) pentru a înțelege societatea în care trăiesc (34,9%)

NOTĂ. Ăstia de la d) îmi par ori plini de candoare, prea au dat un răspuns ca din cărti – nu că nu mi-ar plăcea să fie asa!

Mai departe, sondajul vorbeste despre frecventa lecturării. Astfel, 75.7% citesc cel puțin o dată pe lună, iar 23.1% zilnic

NOTĂ. Rezultă că 1,2% citesc mai rar decât o dată pe lună – deci foarte rar!; pe bune, oare oamenii ăia se pune că citesc?! Si, din câte-mi dau seama, aceste procente îi iau în considerare pe ăia care recunosc că citesc (mai ales că sondajul a fost realizat online, deci printre internauti; sau mă-nsel?)

Se citește
a) acasă (38%),
b) la locul de muncă (17%),
c) în mijloacele de transport în comun (14%),
d) în parc (11%).

NOTĂ. Din nou, cei mai simpatici îmi sunt cei de la pct d).

Se citesc
a) tipărituri (57%),
b) cărţi electronice (24%),
c) cărţi audio (5%).

NOTĂ. Aici sunt cool cei de la c), în lipsa punctului d), a celor care preferă „să vadă filmul”.

Se citesc mai ales
a) cărți de beletristică (41%),
b) de specialitate (38.9%),
c) de dezvoltare personală (36%)

Se cumpără cărți ținând cont mai ales de…, dar aici am un grafic 😉

Care e elementul cel mai important avut în vedere la achizitia unei carti. Sursa: iVox

Click pe grafic pentru imagine mărită!

Etichete: , , ,

17 Responses to “De ce citesc românii (când citesc)”

  1. interesant sondaj, cu toate că mă mir că se mai citeşte în ziua de azi având în vedere timpul pe care oamenii îl petrec pe internet. Acesta din urmă ar putea intra într-un sondaj care ar fi bun de comparaţie cu cel descris de tine.

    Apreciază

  2. Desi fac parte din generatia asta nascuta cu mainile pe tastatura, am crescut citind carti adevarate, nu online, chiar daca petrec mult timp si pe internet.
    Dar ai mei mi-au aratat de mica ce inseamna o carte, si m-au ajutat sa descopar o alta lume care se afla in..biblioteca. Mi-a placut lumea asta si am facut tot ce se poate sa descopar cat mai mult din ea. Deci inca se mai poate si la generatia mea. Nu stiu mai tarziu ce se va intampla…

    Apreciază

    • (Ca să duc ideea mai departe) Ceea ce mă bucură e că până si între colegii de grădinită ai fiicei mele se află câtiva, nu prea multi, e drept, care citesc cursiv si citesc cărti!

      Apreciază

  3. pe mine nu mă miră că oamenii cumpără cărţile în funcţie de preţ, chiar am auzit o dată pe cineva că o anume carte este prea scumpă… prea scumpă? uite că da… 😯
    mi-e însă dor de vremurile când puteam petrece o zi întreagă în parc cu o carte.

    Apreciază

    • Unele carti sunt chiar prea scumpe. Nu ma refer la faptul ca acea carte nu ar valora o anumita suma, ci la faptul ca in ultima vreme mai toate librariile au inceput sa puna peste 40% adaos comercial. Mare mi-a fost mirarea sa vad diferente incepand cu 2 lei si ajungand la 20 lei intre doua librarii la exact aceeasi editie a unei carti. Pot sa iti dau exemple concrete; acum 2 ani mi-am achizitionat o carte de M.V. Llosa si m-a costat 20 de lei; nu de la anticariat; editata prin 2005 daca nu ma insel. Cum Llosa a luat Nobelul cartea respectiva costa acum 50 de lei (aceeasi editie). Doar pentru ca a luat Nobelul editia respectiva a avut o crestere de 150%…

      Uneori conteaza si pretul, dar daca nu iti permiti sa o cumperi mereu o poti imprumuta 🙂

      Calin, eu citesc zilnic, e o pasiune pe care mi-am dezvoltat-o in clasa a VIII-a cand preferam sa citesc orice numai sa nu invat pentru examenul de capacitate. Ce-i drept citesc tot mai mult pe ratb; dar imi mai fac poftele si acasa. In ultima vreme l-am descoperit pe Dan Lungu, pe care vi-l recomand pentru o lectura amuzanta dar si dramatica. (e din orasul meu natal)

      Apreciază

    • atunci când banii nu ies la numărătoare, da, unele cărti par prea scumpe

      Apreciază

  4. e bine ca vor sa citeasca, indiferent de motiv. inca nu imi permit sa dau bani pe carti, prefer sa le im prumut de la bibiloteca

    Apreciază

    • important e să le citesti
      chiar vorbeam cu cineva care îmi spunea că e un egoism să ai cărti în bibliotecă: dacă le-ai citit, la ce-ti mai trebuie să le tii „blocate” pe raft?

      Apreciază

  5. Timpul meu este dedicat în mare măsură scrisului.
    De citit, citesc mai mult în metrou, trebuie să recunosc. Şi, uneori, acasă.
    De fapt, o carte este pentru metrou, una, două sau chiar trei pentru acasă. Lectură paralelă.
    Din nefericire, stau de vorbă cu mulţi oameni şi aceştia se dovedesc a fi foarte sinceri – n-au mai citit o carte de ani întregi.
    Până la urmă, nici nu mai contează UNDE citeşti. Contează SĂ CITEŞTI.

    Apreciază

  6. Mi-ar fi placut sa vad pe primul loc interesul pentru imbogatirea vocabularului, a exprimarii. Nu ca nu-i important sa-ti dezvolti gandirea. Poti gandi foarte adanc, fara sa stii pune in cuvinte ce gandesti.
    In privinta exprimarii, e cam dezastru tot ce auzi prin preajma, oriunde ai fi: intr-un magazin, intr-o piata, intr-un mijloc de transport in comun…

    Apreciază

    • Hehe, asta e chiar „din cărti”!
      Poate că, până la urmă, multi dintre cei care citesc o fac pentru că în momentele ălea n-au un televizor la care să se uite. Dar aici sunt cinic si nedrept (si nu vreau asta).

      Apreciază

  7. Daca nu as citi m-as imbolnavi ..

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: