Pensia locotenentului Mitran

Avansat la gradul de maior cu ocazia pensionării premature, lt. Mitran se simte, în sufletul lui, tot locotenent. I-a spus lui odată cineva, un soldat neinstruit, că dacă nu esti personaj literar degeaba iei spăgi. Spaga trece, cartea rămâne. Nici pensia nu e bătută în cuie, oricât de specială ar fi. Ceea ce e nedrept. Păi, câti copii au venit la el în pluton, inocenti, visători, plăpânzi, si au plecat umflati în obraji, fumători, îmbuibati de bromură si, deci, bărbati adevărati, care stiu că viata e la fel ca oamenii, de rahat?

ESPLICATIE.
Mi se pare absolut incorect ca o pensie de ofiter să fie de câteva ori mai mare decât una de medic. E dreptul lor să fie revoltati că li s-a tăiat acum din pensie, dar mi se pare indecentă o societate care permite asemenea discrepante.

Intentionam, de când a început scandalul cu pensiile militarilor, să-mi spun părerea. Am tot amânat, mânat de alte si alte trebi. Acum, hotnews a ridicat, în fine, miza. N-am răgaz nici acum să scriu ce-as vrea, pe larg, asa că vă arăt câteva linkuri unde se află peripetii din armată.

Flegma locotenentului Mitran
Servesc patria. Cu damigeana
Servesc patria. Experimental
Servesc patria. Planton doi sau moartea
Servesc patria. Cu amintiri
Caietul

Vezi aici toată saga infanteristă publicată până acum.

17 Responses to “Pensia locotenentului Mitran”

 1. ceva imi spune ca peripetiile din armata vor putea fi citite in viitoarea dumneavoastra carte, o carte care se va bucura de mult succes – daca nu ma credeti, o sa va convingeti dupa aparitia ei.

  „Mi se pare absolut incorect ca o pensie de ofiter să fie de câteva ori mai mare decât una de medic” – mi se pare la fel.

  Apreciază

 2. da, de la 2 carti in sus nu ne mai tragem de sireturi…

  Apreciază

 3. Mda… discrepanţele sunt nesănătoase, dar oricum românul încă mai poate suporta multe… obişnuit cu răul de dinainte nu sesizează astfel de diferenţe… românul încă doarme…

  Apreciază

 4. Intradevar, pensiile lor sunt foarte mari, insa asa au fost intotdeauna.Imi amintesc ca-n copilarie(adica demult), auzeam foarte des vorbindu-se de vaduvele de militari care aveau pensie de urmas foarte mare, desi nu muncisera niciodata.
  Asa ca, asta e dreptul lor si nu cred ca a fost corect sa li se taie asa de mult, desi au avut vechime completa.
  Asta e parerea mea.
  Nu am in familie nici un militar.

  Apreciază

  • Pe mine mă indispun privilegiile. Si nu văd de ce un om bătut în cap si rău trebuie să aibă o bătrânete mai linistită si mai în huzur decât un altul cumsecade, care, pe deasupra, a si făcut muuuult bine altor oameni.

   Apreciază

 5. Este ciudat cu aceasta profesie; acum toti sustin ca n-au avut nici o bucurie in timpul serviciului…

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: