Retezatul, o minune

Aici ma simt mereu acasa

Pentru ca nu pot face acum fotografii cu ninsoarea din Bucuresti (iar fereastra la care am acces „da” spre un bloc de birouri aflat in constructie), folosesc o fotografie „cu ceva zapada” facuta de Remus Suciu.

Asta ma ajuta sa introduc stirea cu Parcul National Retezat.

Exista un link http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/”> unde se poate vota pentru „cele 7 minuni naturale ale lumii”. E un subiect la care sunt sensibil pentru ca, in ultimii doi ani, am conceput, organizat, coordonat si dus pana la capat doua campanii* de acest gen.

Romania are o posibila minune, Parcul National Retezat, intr-o competitie pe care o sper serioasa. In prima faza a competitiei au putut fi inscrise pe liste mai multe nominalizari pentru aceasi tara. In decembrie 2008, pe baza voturilor primite, fiecare tara a ramas in cursa doar cu o posibila minune naturala a lumii. Romania a ramas cu Retezatul. Pe buna dreptate, zic eu, subiectiv (scuze, Delta Dunarii, Piatra Craiului, Cheile Nerei si celelalte locuri de vis!).

Pana in 7 iulie 2009 putem vota Retezatul, astfel incat sa ajunga in semifinala, alaturi de alte 76 de minuni din lume. Dintre cele 77 de semifinaliste, arata comunicatul pe care l-am primit, un comitet condus de prof. Federico Mayor, Director-General UNESCO, va selecta 21 de finaliste care vor fi anuntate in 21 iulie 2009. Cele 21 de finaliste vor fi supuse votului publicului incepand din 21 iul 2009, pana in anul 2011 (n. mea – ce mult dureaza afacerea asta!).

Deocamdata exista o lista de vreo doua sute si ceva de posbilie minuni pe care a ajuns si Parcul National Retezat. Eu, unul, m-am logat pe site-ul linkuit mai sus si am votat pentru Retezatul meu. Nu vreau sa filosofez acum despre cat de fain ar fi daca muntii mei dragi vor urca pe lista, dar m-as bucura sa se intample asta (sufar de patriotism local si sufar de boala indragostitului care vera sa se laude la toata lumea cu iubita lui).

De aceea, va chem si pe voi, zecile de mii de cititori ai acestui blog, sa veniti aici http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/”> si sa votati Retezatul.

*
Note de subsol despre campaniile „cu minunile” de care m-am ocupat.

Prima, despre „Cele 7 minuni ale Romaniei”:
– Articol despre cele 7 castigatoare: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/460624/Iata-cele-7-minuni-ale-Romaniei/
– Editorial dupa final: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/460758/EDITORIALUL-EVZ-Avem-7-minuni-Cum-procedam/
(din pacate, arhiva Evz merge prost si fanii nu vor putea accesa toate articolele, decat cautand bucata cu bucata)
– Am organizat, apoi, un tur al celor 7 minuni ale Romaniei, m-am bucurat ca i-am convins sa faca asta pe Pusu (Bogdan Stanciu), pe atunci om de baza al fostei redactii regionale Cluj/Transilvania a Evz, si pe fotoreporterul Calin Ilea. Si lor le-a prins bine; cred ca daca nu interveneau „conditii obiective”, Pusu ar fi reusit sa scrie si cartea despte acest tur, asa cum il imboldisem.

A doua, in anul urmator, despre „Cele 7 minuni naturale ale Romaniei”:
-Articolul de „deschidere”: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/810874/CAMPANIE-EVZ-Cele-7-minuni-naturale-ale-Romaniei/
– Articol despre cele 7 „castigatoare” http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/813816/IN-LOC-DE-CONCLUZIE-Iata-cele-sapte-minuni-naturale-ale-Romaniei/
– Articolul la care voiam sa ajung, cel despre Muntii Retezat http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/811838/Retezatul-iti-taie-rasuflarea/

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: