Dor de schi. La Straja de data asta

Schi la Straja. Sursa: alpinstraja

Schi la Straja. Sursa: alpinstraja

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă apucă pe la începutul lunii noiembrie un dor crescând de schi. Uneori, dorul acesta, pofta nebună de schi, bucuria și nerăbdarea sunt traversate așa, ca un junghi, de un sentiment din categoria mâhnire-enervare. Dor de schi, dor de schi, dar unde? Iar Austria?! Iar două zile pe drum? Că de Valea Prahovei m-am convins de multicel și nu mă mai încumet acolo în plin sezon până când vor construi ăștia autostrada, adică până când, dacă vor fi atât de buni, mă vor duce nepoții. Râd, firește, dar nu e râsul meu.

În contextul acesta al amestecului ciudat de bucurie-nerăbdare-dor plus mâhnire-enervare m-a prins vorba unui amic din Hunedoara. În urmă cu câțiva ani, schiam la Râușor, cea mai bună pârtie din zonă pe vremea lui Ceaușescu și în primii ani de după. De-o bună bucată de vreme, îmi spune că merge, și la fel ca el fac o mulțime de râușoriști, la schi la StrajaAn de an e tot mai mișto!, mi-a zis, hai să vezi!

De cele mai multe ori, decizia privind alegerea unei destinații turistice este luată la recomandarea unei cunoștințe, preferabil a unui prieten în care ai încredere. Așa pățesc și eu adeseori.

Prin urmare, mi-am zis: hai să vedem care-i treaba cu minunăția din nordul munților Vâlcan! Un weekend la Straja este cea mai bună ocazie pentru a mă dumiri și, cine știe, pentru a deveni fan (deși îmi place mult să experimentez, sunt lucruri care mă pot câștiga pentru foarte-foarte multă vreme, de exemplu o pârtie de schi și oamenii întâlniți acolo).

Schi la Straja, infograf InfoNaiv

Schi la Straja, infograf InfoNaiv

Am început să amestec povești de la amici, informații de pe net, hărți, mi-am privit cu drag schiurile, clăparii, rucsacul (nu-i înțeleg pe cei care merg la munte trăgând după ei geamantane!) și am început să îmi fac un plan.

Gata de schi la Straja. Sursa: Facebook Vila Alpin / Wolvesland

Gata de schi la Straja. Sursa: Facebook Vila Alpin / Wolvesland

Straja, stațiune turistică locală din 2002

Stațiunea Straja a primit rangul de stațiune turistică locală în anul 2002. Se află la aproximativ 8 kilometri de Lupeni, la altitudinea de 1.445 de metri. Sunt două variante pentru a ajunge de la Lupeni în stațiune: cu telegondola (10 lei/persoană) sau cu mașina, pe un drum rezonabil; dar probleme pot fi cu parcarea.

La capitolul cazare, la Straja situația e foarte OK, fiindcă există peste 200 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile, dintre care 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Prețurile sunt normale.

Ofertă de cazare de 1 Decembrie la Vila Straja. Sursa: alpinstraja

Ofertă de cazare de 1 Decembrie la Vila Straja. Sursa: alpinstraja

La Vila Alpin, de exemplu, aflată la 50 de metri de telegondolă, există o ofertă de cazare pentru această iarnă: 499 lei/persoană pentru 6 zile, 5 nopți (prețul include și masa). Există pachete de Crăciun, de Revelion, de 1 Decembrie (380 lei/persoană pentru 4 nopți de cazare). În plus, WiFi 🙂

Pârtii la Straja. Sursa: alpinstraja

Pârtii la Straja. Sursa: alpinstraja

Partea interesantă la Straja sunt cele 12 pârtii de schi (26 km de domeniu schiabil), deservite de 7 teleschiuri, un babyski, un telescaun și o telegondolă.

Pârtii Straja. Sursa: alpinstraja

Pârtii Straja. Sursa: alpinstraja

Pe cinci pârtii există instalații de nocturnă (Vila Alpin se află între două astfel de pârtii), deci se poate schia până la nouă seara.

Straja. Loc doldora de mituri și credințe

Notez pentru cei care ar putea să se sature de schi (noi nu, niciodată, noi nu!), câteva locuri care nu trebuie ratate, odată ajunși la Straja.

Ritual modern pe Vârful Straja. Sursa: alpinstraja

Ritual modern pe Vârful Straja. Sursa: alpinstraja

  • Vârful Straja (1.868 m) – Unii cred că aici s-ar găsi canale energetice. Aici ar fi existat de asemenea un templu de de preotese dace, dar și tranșee din timpul primului război mondial.
  • Schitul Straja – așezare religioasă unică, plus icoane făcătoare de minuni
  • Drumul Crucii – pelerinajul anual (are loc în Vinerea Mare) până la Schitul de pe Vf. Straja.
  • Nedeia Sânzienelor (24 iunie)
  • Ursul Baloo – cel mai mare exemplar de urs brun crescut de om

 

… Şi pentru că toate acestea trebuia să aibă o cireașă pe tort, îmi propun să comand deja de pe acum o porție de papanași la Vila Alpin 😉

Papanași la Straja. Sursa: alpinstraja

Papanași la Straja. Sursa: alpinstraja

Sursa foto: Wolvesland via pagina de Facebook AlpinStraja
Etichete: ,

One Trackback to “Dor de schi. La Straja de data asta”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: