Oscar 2014. Captain Phillips, încă un film cu Tom Hanks

Secvenţă din filmul Captain Phillips, cu Tom Hanks în prim plan

Secvenţă din filmul Captain Phillips, cu Tom Hanks în prim plan

Nu te pune cu americanii, c-o păţeşti! Cam asta ar fi morala acestui film despre eroism, trupele SEAL, piraţi somalezi şi happy end.

Captain Phillips e un film despre primul vapor american capturat de piraţii somalezi. Acţiunea are oarecare suspans, are darul de a prezenta lucrurile şi din perspectiva piraţilor (deşi începe promiţător, această perspectivă cade în superficial şi loc comun) şi oferă un happy end clasic, graţie trupelor SEAL. Nu e filmul anului, dar te ţine în faţa ecranului şi nu te dezamăgeşte la final (până la urmă, e o poveste bazată pe o întâmplare reală), dar nici nu înseamnă vreo provocare intelectuală deosebită. Tom Hanks, pentru care pare făcu filmul, face un nou rol bun, apreciez, iar barba cu care e dotat îl ajută enorm, zic.

Afişul filmului Captain Phillips

Afişul filmului Captain Phillips

Mărturisesc: aproape m-am enervat văzând ce simplu au reuşit patru desculţi (mă rog, trei aveau nişte sandale în picioare) să captureze ditamai vasul american. Am înţeles chestia cu procedurile dinainte de 2009, dar nu prea bine. Dacă în locul lui Tom Hanks juca Silvester Stalone sau Bruce Willis, aşa ceva pur şi simplu nu s-ar fi putut întâmpla nici măcar în film! 🙂 Serios vorbind, am avut senzaţia că ceva lipseşte din toată povestea, ceva nu se pupă.

Tom Hanks avut câteva roluri minunate la viaţa lui, de la cele din anii ’90 (Philadelphia, Forest Gump, You’ve Got Mail), la cele din anii 2000 (Naufragiatul, The Terminal, The Da Vinci Code – aici nu e grozav). L-am mai văzut în câteva filme, dar astea mi se par cele mai reuşite. La Oscar 2014 joacă în două filme nominalizate: Captain Phillips şi Saving Mr. Banks, ceea ce e o performanţă în sine, nu-i aşa?

Mă bucură că actorul somalez Barkhad Abdi are o nominalizare la „cel mai bun actor în rol secundar”; joacă neaşteptat de bine un rol care putea fi făcut mai complex – ar fi meritat şi sunt curios dacă omul s-ar fi descurcat. Nu cred că va primi trofeul, pentru că are concurenţă serioasă (mă gândesc în special la Jonah Hill şi la Bradley Cooper).

Părerea mea: nu pierdeţi vremea dacă vedeţi acest film.

Caseta tehnică

  • Filmul se bazează pe o întâmplare reală care a avut loc în 2009, povestită de însuşi Richard Phillips, „A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea”
  • Regizor:  Paul Greengrass
  • Distribuţia: Tom Hanks, Barkhad Abdi
  • Scenariul: Billy Ray, Richard Phillips
  • 6 nominalizări la Oscar
  • Pentru cei care au ajuns aici, un premiu: trailerul (mai jos)

Mai jos, ceea ce am scris deja despre ediţia din acest an a Premiilor Oscar:

8 Responses to “Oscar 2014. Captain Phillips, încă un film cu Tom Hanks”

  1. Cum sa nu te miri? Putini barbati mai exista. Cind lumea econdusa de po… si banul are ultimul cuvant. Cateva arme si faci legea , cel putin ptr moent, iesi in evidenta si deja se scrie istorie ……… sau cel putin un scenariu de film, dovada ca exista o bresa in sistem.

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: