Oscar 2014. The Wolf of Wall Street, un film didactic

Afişl filmului The Wolf of Wall Street

Afişul filmului The Wolf of Wall Street

La pomul lăudat e bine să ai sacul la tine (altfel ar putea să-ţi pară rău după aceea), dar atenţie că se pune comision pe orice! Îmi permit această remarcă în debutul pseudocronicii filmului „The Wolf of Wall Street„, nominalizat pe premiul Oscar 2014 pentru cel mai bun film (am promis că voi scrie despre filmele nominalizate).

Filmul arată povestea unui tip ambiţios, talentat în vânzări, genial chiar, care a reuşit să dea câteva lovituri răsunătoare pe Wall Street, acumulând în scurt timp o avere măsurată în zeci de milioane de dolari, risipită apoi după o condamnare (FBI i-a făcut dosare cu numeroase capete de acuzare, spălarea de bani fiind una dintre ele) şi un al doilea divorţ mai dureros decât primul – la al doilea el a fost cel părăsit. Eroul principal este foamea de bani, uşurinţa cu care pot / puteau fi făcuţi înainte de criză şi câteva moduri de utilizare. Sex, droguri, limbaj obscen – ingrediente nelipsite. Vorbim despre un film didactic, considerând că fiecare învaţă ce vrea. Sunt trei ore în care ai uneori impresia că povestea e lungită artificial, de parcă regizorului Martin Scorsese (sau poate producătorului-actor Leonardo DiCaprio) i-a fost milă să taie bunătate de material filmat, dar la capătul cărora rămâi cu o senzaţie puternică. Nu asta e ideea?

Scena cu tipa îmbrăcată în bani, numai buni de transportat în Elveţia

Scena cu tipa îmbrăcată în bani, numai buni de transportat în Elveţia

Există şi câteva scene memorabile:

  • replica de la început („My name is Jordan Belfort. The year I turned 26, I made 49 million dollars, which really pissed me off because it was three shy of a million a week„)
  • scena de la final, când îi pune pe cei care au venit la cursuri de dezvltare personală să-i vndă un stilou
  • faza în care Donnie înghite peştele aur
  • tipa îmbrăcată în teancuri de dolari
  • autralianca Margot Robbie
  • jocul lui di Caprio

Prima remarcă: e cale lungă de la Leonardo DiCaprio cel cu inima curată (din Titanic) la DiCaprio cel care crede în bani, droguri şi sex (din The Wolf of Wall Street). Constanta: actorul. Da, confirm, Leonardo DiCaprio e un actor grozav şi numele unei industrii la fel de grozave!

A doua remarcă: filmul nu e recomandat sfioşilor, fiindcă abundă în limbaj violent, obscen, consum de droguri şi scene de sex.  Să le luăm pe rând.

Limbaj violent, obscen. Personajele vorbesc mai fără perdea decât ar face-o dacă ar petrece mai mult timp la autobază. N-am lucrat niciodată pe Wall Street (sic!), printre brookeri, deci nu ştiu cum discută între ei. Din experienţele de care am avut parte până acum, redacţiile de televiziune sunt, de departe, locurile în care se vorbeşte cel mai deşucheat. În The Wol of Wall Street e ceva mai mult, poate pentru că nu te aştepţi la asta de la o operă de artă (căci ce altceva e un film?). Personal, chestia asta m-a cam deranjat, dar am încercat s-o înţeleg ca pe o piesă de puzzle care, pusă la locul ei, ajută la alcătuirea unui peisaj.

Droguri. Se prizează de la început la sfârşit. Imens. Valorificate, drogurile folosite în film (da, ştiu, e praf de vitamina B, dar aţi prins ideea), s-ar asigura cel puţin salariile figuranţilor (o grămadă de oameni). Când nu se prizează, se iau pastile. Mi-a plăcut cum a jucat di Caprio scena în care şi-au făcut efectul, într-un târziu, pastilele cu lămâie 🙂

Sex. Şi totuşi, deşi se face sau se vorbeşte despre sex cam odată la trei minute (filmul durează trei ore!), filmul lui Scorsese nu are nimic în comun cu pornografia. Regizorul sugerează, uneori îngroşând. De exemplu, scena gay (când Naomi se întoarce acasă şi găseşte locul plin de prietenii homosexuali ai majordomului, încolăciţi care cum) este extrem de puternică, dar nu ocupă mai mult de 15 secunde, hai 20. În orice caz, deşi filmul beneficiază de numeroase tipe bine (australianca  e o descoperire!), dezbrăcate de mai multe ori, nu scenele de sex sunt highlights-urile.

Interesant: atât eroul acestei poveşti, Jordan Belfort, cât şi cel al filmului 127 Hours (Aron Ralston) predau în prezent cursuri de motivare / dezvoltare personală. Primul, după ce a făcut puşcărie, al doilea după un impresionant exerciţiu de supravieţuire.

Caseta tehnică

  • Filmul se bazează pe biografia brokerului Jordan Belfort
  • Regizor: Martin Scorsese
  • Scenariu: Terence Winter şi Jordan Belfort
  • Distribuţie: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie
  • Nominalizări Oscar: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio), cel mai bun actor în rol secundar (Jonah Hill), cel mai bun regizor (Martin Scorsese), cel mai bun scenariu (Terence Winter)
  • Trailerul filmului, special pentru cei care au ajuns cu lectura aici:

 

8 Trackbacks to “Oscar 2014. The Wolf of Wall Street, un film didactic”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: