Am fost curios ce se scrie online astăzi despre Mihai Eminescu. Am luat primele articole, aşa cum le afişează Google pe paginile 1-3 atunci când îi ceri să caute articole despre Mihai Eminescu. Sugestivă mi se pare captura de mai sus, în care fotografia clasică a poetului este însoţită de reclama oferită presupun tot de Google.
Iată mai jos ce am găsit pentru dumneavoastră.
Recomand editorialul lui Sever Voinescu, „Eminescu, boierul” (evz.ro), în care găsiţi ample pasaje din caracterizări ale personajului făcute de Ioan Slavici. Un exemplu: „Îndată ce-şi primea banii de acasă îşi cumpăra cărţi şi cîteva zile nu-l mai vedea nimeni. O ducea în cafele gătite de dînsul la maşina de spirt şi-n mezeluri cumpărate-n pripă. Deşi ţinea foarte mult la biblioteca lui, nevoia-l silea să înceapă a vinde dintre cărţile citite pe la anticari şi ajungea în cele din urmă la a nu mai avea nici cafea, petrecea zile întregi fără să mănînce şi mai cerea cîte o piţulă mai de la unul, mai de la altul.” Are şi CTP un editorial în gândul, „Eminescu fără bac şi la mol” (iniţial, textul s-a numit ‘Eminescu – fără bac şi fără mol”, dar editorii online au schimbat titlul)
„În copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod cel putin bizar. Baiatul mergea in padure sa prinda serpi si-i punea de vii in apropierea casei sale. Apoi isi chema tatal sa vada “ce pasare a prins” si statea deoparte razand cand barbatul dadea fata in fata cu reptilele suparate…….,” potrivit articolului „Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre poetul Mihai Eminescu” publicat pe site-ul realitatea.net. Interesant e că, iniţial, articolul avea un titlu mai blând („Cinci lucruri importante despre poetul Mihai Eminescu”), dar vreun editor şef a apreciat că nu e suficient de vandabil şi l-a schimbat. Ce-i drept, celelalte patru lucruri pe care nu le ştiai sunt destul de cunoscute.
Tot realitatea.net ne anunţă că „Ediția facsimilată a „Manuscriselor Mihai Eminescu” va fi prezentată în premieră în Statele Unite, la New York, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Ediția cuprinde 38 de volume ce conțin peste 16.000 de pagini„. Articolul se numeşte, simplu, „Ediția facsimilată a „Manuscriselor Mihai Eminescu” va fi prezentată în premieră în Statele Unite” (informaţie publicată şi în cotidianul.ro şi Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi). Detalii, aici.
Magdalena Popa Buluc publică în cotidianul.ro un lung articol intitluat „Gânduri pentru Eminescu”. Articolul reuneşte câteva citate ale unor critici celebri, dar şi (expresia preferată de editorii de la Realitatea TV) gânduri personale ale autoarei, gen „N-ar strica să-i întâlnim mai des pe guvernanţii noştri în sălile de spectacol, în librării, în festivaluri, în muzeele naţionale, la întâlniri cu marile Asociaţii culturale şi Uniuni de creaţie, la întâlniri academice. Asta i-ar scuti de declaraţii şi decizii jenante, de obiceiul şi stereotipia de a aloca pentru Ministerele Culturii şi Educaţiei bugetul Cenuşăresei”. Nimic de adăugat.
Eminescu are „cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul” și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri„, găseşte de cuviinţă să anunţe alba24.ro, care oferă şi câteva strofe. Gazeta de Sud publică tot un articol tip bla-bla, din care citez „Mihai Eminescu este steaua care a îmblânzit soarta României, bântuită, nu de puține ori, de furtuni, vijelii, secetă, inundații și atâtea catastrofe„. Curierul Naţional publică un articol lung şi, pesemne, foarte bine documentat, al lui Valeriu Râpeanu.
„Cel care a ajuns cu adevărat să fie nu chiar stăpânul limbii, dar să se mişte liber şi superior în teritoriul total al românismului, este doar Eminescu”, este una din declaraţiile făcute de Cezar Ivănescu într-un interviu din care Jurnalul Naţional redă câteva fragmente.
Desigur, nu lipsesc dezvăluirile senzaţionale şi exclusive despre BOALA, AGONIA şi MOARTEA poetului, precum cea descoperită de inimoşii jurnalişti de la Evenimentul zilei (pe care îi salut cu simpatie):
1. Eminescu nu a fost sifilitic;
2. Craniul său a fost zdrobit de o mână criminală;
3. Regele Carol I şi Titu Maiorescu ar putea să nu fie străini de probabila crimă
Citiţi textul Mariei Huculici, care a stat de vorbă cu eminescologul Constantin Barbu şi prezintă destule documente rare.
Pentru România TV, esenţial e faptul că Mihai Eminescu a avut o geantă Louis Vuitton (informaţie preluată din ziarulring.ro). În schimb, Libertatea ratează momentul şi scrie doar că Eminescu va fi comemorat de mai mulţi preoţi. Tot de pe site-ul România TV aflăm că „Generaţia Facebook i-a dat like lui Mihai Eminescu. Râzi cu lacrimi dacă citeşti mesajele pentru marele poet”. (Pe bune?! Eu n-am râs nici cu lacrimi, nici fără şi n-aş fi dat click dacă nu m-aş fi documentat pentru acest articol.)
Bine cotat de Google este articolul „Cine schimbă „Timpul lui Eminescu?” de pe blogurile Adevărul semnat de Alexandra Tătaru. Tot aici, un articol Constantin Schifirneţ al cărui titul e un citat din Emiescu: „O serioasă turburare socialistă ameninţă Europa?”. Mai aflăm că ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, s-a fâstâcit când i s-a cerut să recite o strofă din Luceafărul (ziare.com), că membrii PSD Buzău au amânat un simpozion despre Eminescu întrucât s-au trezit că nu mai ai sediu (adevărul), Eminescu e instrainat (adică fără diactritice, presupun – probabil din respect pentru limba română) pe enational.ro, aflăm că Filarmonica Timişoara pregăteşte un concert Eminescu, Beethoven şi Mozart (tion.ro), iar dailybusiness ne arată, citând scrieri de-ale publicistului, „ce ar fi scris Eminescu despre Roşia Montană şi gazele de şist” (puteţi inventa şi voi astfel de subiecte cu mare priză la public, sunt convins!).
În fine, Mediafax anunţă o nouă emisiune de mărci poştale dedicate poetului.
Lasă un răspuns