Există mai multe teorii despre bătrâneţe, ca de altfel despre orice. În urmă cu mulţi ani, pe vremea când editam primele ştiri ale ProTV, un reporter scria despre „o bătrână de 50 de ani”. Eram tinerel atunci, dar tot m-a zgâriat la urechi şi am corectat. Adevărul e că povestea cu bătrâneţea e foarte relativă. La 5-6 ani, când spui că vrei să te faci mare, te gândeşti la vreo 11-12 ani. Nici nu-ţi imaginezi că părinţii tăi au mai mult de 18, hai 20. Etc.
Mai e şi vorba aceea, că bătrân eşti dacă te simţi bătrân, nu dacă te uiţi în buletin. Etc.
După ce m-am minunat vreo doi-trei ani la rând că am studenţi care nici nu se născuseră la revoluţie,m-am întrebat zilele trecute cât de bătrân sunt, totuşi.
Am găsit câteva posibile răspunsuri (îi rog pe cei mai slabi de fire să citească rândurile de mai jos aşezaţi pe scaun, cu un pahar cu apă rece la îndemână):
- Am zburat cu avionul fără să se gândească cineva să mă descalţe, iar pe locurile din spate se fuma în draci (fumătorii nu trebuia să aştepte aterizarea ca să-şi aprindă o nouă ţigară)
- L-am votat pe Ion Raţiu
- La revoluţia din decembrie 1989 (să-i zicem aşa) am primit o puşcă ZB şi misiunea de a apăra postul de Miliţie.
- Am mestecat Gumela, aşa-zisă gumă de mestecat – tare, care se sfărâma în gură de munceai serios s-o înmoi, n-avea niciun gust (doar o urmă vagă de E-uri) şi se păstra în zahăr, pentru remestecare
- Am băut Frucola
- Am mâncat savarine cu 1,85 lei
- Am fost pionier (am şi foto)
- Am avut un televizor Miraj; am invidiat un vecin care s-a lăudat că are TV color, apoi am râs de el când am văzut minunea: plasase un geam colorat în faţa ecranului (pe vremea aceea în România nu erau transmisiuni TV color)
- Am avut acelaşi ghizodan din clasa întâi până într-a patra
- Băncile de la şcoala primară aveau locaşuri pentru toc şi călimară 🙂
- M-am bucurat live pentru expediţia în Himalaya a lui Pif şi Marius
- Am văzut în direct primul 10 al Nadiei Comăneci la Montreal
- Am avut un telefon celular Eriksson
- Am avut un computer Felix
- La un examen de informatică a trebuit să prezint o cartelă perforată
- Am mers la câteva spectacole ale Cenaclului Flacăra (nu, nu i-am prins pe cei de la Phoenix)
- Mă uitam la Dallas şi încercam să-mi imaginez cum ar fi să poţi avea telefon fără fir
- Am avut părul lung 🙂 (cu foto!)
- Am apucat vremurile în care Nokia avea de departe cele mai bune telefoane mobile; am trăit vremurile în care cel mai cool era să ai un telefon cât mai mic
- Primul meu telefon mobil se numea Motorola, avea antenă şi era tip cărămidă
- Îmi amintesc vremurile în care aşteptai uneori câte un an sau chiar mai mult ca să ţi se instaleze în casă un telefon fix…
- Am băut Jim Beam cot la cot cu Bob, în 1993
- Am urcat pe munte cu bidonaşe de tablă, fără să-mi imagez că aş putea avea o sticlă de plastic, şi cu conserve de carne de vită, pate de ficat, fasole boabe şi pâine prăjită în cuptor şi ambalată în pungi de hârtie. Cu lanterne cu baterie pătrată, pe care o încercai cu limba, apoi cu lanterne metalice, chinezeşti. Purtam rucsaci pe cadru, de care eram foarte mândri.
- Am citit Cireşarii cu nesaţ şi nu mi se părea că întâmplările vin din altă lume
- Am apucat să fiu reporter de modă veche, fără google, iscoditor şi, desigur, inspirat
- Am făcut ştiri despre oamenii care stăteau la coadă pentru a prinde gratuităţile de la deschiderea primului McDonald’s din România (cel din Piaţa Unirii)
– lista poate şi trebuie să fie continuată
N-aş folosi termenul leapşă, dar mi-ar plăcea să aflu ce au de spus următorii*: Alin, Adi Dobre, Mihnea, Ovidiu, Naivul, Adela, ajnanina, Cristian Dima, Cristian Lisandru, LePetitPrince, Iulian, Oana, Laura, Ovidiu Eftimie, Flavius, Serafim, Lee Dee, Daurel, Laurean, Nea Costache, A.Dama, Lucia Verona, MeetSun, Shayna, Roxana, Geocer, Yigru, fosile, cartim
NOTĂ. Nu e un concurs de amintiri, ci un prilej de a ne da un pas deoparte şi a privi spre tot felul de puncte de inflexiune. Fiecare are aşa ceva, şi cei care abia au împlinit 8, 9 sau 10 ani.
* Fără ca, Doamne fereşte, să-i consider bătrâni. Doar talentaţi, cu imaginaţie şi gata să se prindă într-un joc (cel puţin câteodată).