E rasism să nu îți placă manelele?

E rasism să nu îți placă manelele? Aceasta e întrebarea. Răspunsul meu este că nu, nu e rasism. E vorba doar de gusturi. 

Sunt oameni cărora nu le place muzica rock. Muzica house. Rap. Hip-hop. Muzica simfonică, opera. Sunt ei rasiști? Firește că nu.

Cei care au huiduit momentul „manele” la concertul Coldplay pot fi acuzați de orice, dar nu de rasism. 

Cine ascultă manele

Percepția generală este aceea că majoritatea românilor ascultă manele cu plăcere. Aproape că nu există petrecere fără ca manelele să fie de față. Celebre sunt petrecerile fotbaliștilor, marile vedete aspiraționale ale românilor. 

Avem și sondaje; potrivit lor, manelele reprezintă genul muzical cu cea mai mare creștere în preferințele din ultimii zece ani ale românilor (+7%). 

Cei care declară că ascultă manele au sub 45 de ani, educație primară, sunt „inactivi potențial activi”, au venituri mai reduse, locuiesc în urbanul mic și din rural și sunt utilizatori de Tik-Tok.

Nu, nu e rasism să nu îți placă manele. Doar chestie de gust.

A doua întrebare este dacă poți alege ce muzică vrei să asculți. Răspunsul firesc este că da. Chiar și pe vremea lui Ceaușescu puteai alege să închizi difuzorul când „se dădeau” cântece „patriotice”.

Nu avem un sondaj făcut printre cei care au umplut aseară Arena Națională, dar putem presupune că sunt oameni care s-au dus să asculte Coldplay. Dacă s-ar fi organizat un concert de manele, Arena Națională ar fi putut să se umple sau nu. Cu alți oameni, probabil. 

Intru pe tărâmul speculațiilor și spun că e probabil că mulțimea oamenilor care s-au dus la Coldplay preferă să nu asculte manele; de aceea a reacționat așa. 

Maneliștii ar fi huiduit?

Pot specula mai departe și îndrăznesc să afirm că, dacă ar fi invitat să cânte o melodie la un concert de manele, Chris Martin nu ar fi fost huiduit. Aici s-ar putea deschide o altă discuție, despre acceptare. Fiecare și-a făcut jocul: Coldplay a bifat ce a vrut să bifeze, organizatorii au zis că fac o chestie cool (manelele pe scene unde nu te-ai aștepta să le vezi s-au mai „dat”), talentatul domn Babasha a punctat și el. Doar publicul nu a gustat momentul. Dar publicul nu contează, că doar nu cere banii înapoi. Și e o chestie nedefinită, se poate vorbi despre el la grămadă, iar dacă se atacă cineva, vine replica „persoanele de față se exclud”.

One Comment to “E rasism să nu îți placă manelele?”

  1. Nu e rasism să nu-ți placă un anume gen muzical. Poate fi snobism. Am auzit voci care susțineau că n-au auzit de Coldplay, fac piele de găină dacă aud manele. E adevărat că manelele te duc cu gândul la ”fără număr” și diferite nume ciudate. Ei sunt mulți, se consideră frați, etc. Adevărul e că muzica ar trebui să unească popoarele. Maneaua de fapt are accente orientale, ritmate…dacă nu asculți textul, e chiar ok. Nu sunt manelistă! Dar nici nu fluier, din bun simț. Dacă nu-mi place interpretul nu-l aplaud.

    Apreciază

Lasă un comentariu