Despre micile victorii ale României altfel

Violonistul Remus Azoriţei. Sursa foto: captură YouTube

Violonistul Remus Azoriţei. Sursa foto: captură YouTube

Violonistul Remus Azoiței, laureat al ediției din 1999 a Concursului Internațional George Enescu, a declarat pentru organizatorii celei de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”, care are loc între 6 și 27 septembrie, că „fiecare moment în care un nou concurent din străinătate învață o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această țară.”

Remus Azoiței a absolvit cursurile prestigioasei Julliard School din New York în anul 2001 şi este singurul român angajat vreodată la Academia Regală din Londra, unde predă cursuri de vioară, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

“Lucrările lui Enescu sunt destul de grele și destul de greu de descifrat, mai ales cele pentru vioară. Toată lumea interpretează lucrări de Bach sau Paganini, dar nu sunt mulți cei care interpretează Enescu, iar Enescu este mai valoros decât mulți alți compozitori. Lucrările lui pot schimba universul muzical al unui artist, au un impact profund, deschid perspective.”

“Una dintre cele mai importante reguli ale acestui Concurs, dacă nu chiar cea mai importantă, este că fiecare concurent trebuie să învețe o lucrare de Enescu”, mai spune violonistul care este, de asemenea, director artistic al Enescu Society in London.

Remus Azoiței mai este de parere că “fiecare moment când un nou concurent din străinătate învață o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această țara. Enescu este probabil cel mai important nume pe care această țară l-a dat. Iar când un tânăr talentat – în vârstă de 19-20 de ani- încearcă să învețe Sonata nr.3 pentru Vioară și Pian de George Enescu este o mare victorie.”

Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi, laureați ai Concursului Enescu – violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că „România contează!”.

Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum și de ce „România contează”.

Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu“ are loc între 6 și 27 septembrie la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică București.

La această ediție, Concursul deschide drumuri pentru cariera internațională a 240 de tineri artiști, din 36 de țări, de pe 5 continente, câți s-au înscris în competiție.

Informații complete despre eveniment se găsesc și pe canalele multimedia ale Festivalului și Concursului Enescu: Instagram, Facebook și Twitter.

[http://www.youtube.com/watch?v=2NF4cWXzo0k]

2 comentarii to “Despre micile victorii ale României altfel”

  1. Personal nu sunt un adept al topurilor in care observ ca se avanta dl. Azoitei, chiar dezavuam concursuri stupide gen „Cel mai mare roman” in care-i amestecam pe Eminescu cu Ceausescu, Caragiale cu Hagi, Insa vreau doar sa reamintesc ca un alt nume mare pe care Romania l-a dat (alaturi de Enescu) este cel al lui Brancusi. Asa ca e greu de spus care-i „cel mai important nume”…

    Apreciază

Lasă un comentariu