The King’s Speech, între Gorzo si CTP

Înainte de a vedea filmul, am citit două cronici. Prima s-a întâmplat să fie cea scrisă de Cristian Tudor Popescu într-un editorial din Gândul, unde lăuda „copleşitorul actor Colin Firth” si filmul cu pricina, vorbind, în contrast, despre „gustul sălciu, de hamburger mâncat cu punga de plastic cu tot, rămas după ce am văzut „The Social Network””. Concluzia CTP: „Aud că „The Social Network” şi „King’s Speech” sunt principalii concurenţi la Oscar. Încerc să nu-mi fac iluzii cu privire la rezultat”, sugerând că prostul-gust = Facebook va câstiga în fata bunului-gust = King’s Speech.

În cronica lui Andrei Gorzo, The King’s Speech e „un caz regretabil de impostură”, spre deosebire de The Social Network, „e mult mai dens şi mai ambiguu, dar e şi mult mai sclipitor din punct de vedere verbal”. Din această dilemă nu putem iesi, mi-am zis, decât dacă ne uităm la ambele filme.

Deocamdată am văzut doar Discursul. Vă mărturisesc că:
1) Nu m-a impresionat foaarte tare jocul lui Colin Firth, care nici măcar nu s-a bâlbâit, doar si-a înghitit niste cuvinte. Cunosc destui bâlbâiti autentici si stiu cum e ;).
2) Rolul Helenei Bonham Carter nu m-a impresionat, deci nici jocul ei. Sincer. Destul de banal.
3) De exemplu Geoffrey Rush (în rolul Lionel Logue) a fost mult mai bun. Dar si acest rol mi s-a părut prea „americanizat”. Toată atitudinea intransigentă de la început, lipsită de reverentă, metoda mai degrabă neconventională, momentul de cumpănă în care printul se întoarce si zice „hai să” samd fac parte dintr-un cliseu.
4) Filmul nu-i rău, să ne întelegem. Atmosfera e destul de dibaci construită, personajele suficient de credibile. Dar nu mi se pare un film inteligent, ca să zic asa.

Aici si aici găsiti, pe scurt, despre ce e vorba în cele două filme. Iar aici si aici, în afară de descrieri, „datele tehnice” si fotografii. Mai jos, trailerele.

13 Responses to “The King’s Speech, între Gorzo si CTP”

 1. Sunt curios ce zici despre The Social Network.

  Apreciază

 2. The Social Network e un film bun cu tradari,ambitie,bani,aroganta si cate ceva din scoala vietii…

  Apreciază

 3. un film in care joaca justin timbarlake sau cum l-o chema sa fie nominalizat??? ce mai inseamna si oscar in ziua de azi/?!? fie, ….in concluzie un film fara subiect , plicisitor care nu mi-a adus nici o stare de spirit , un actor care si-a jucat bine rolul de smecheras zeflemist, slab rau poate cel mai slab film nominalizat…problema e ca s-ar putea sa ia si oscar.patetic

  Apreciază

 4. Mie imi pare ca „feisbuc” are mai multa „drama” decat „discursul”. Si personajele imi par mai bine conturate in feisbuc. Nu-mi par de oscar.

  Apreciază

 5. Am vazut toate filmele nominalizate si din toate The King’s Speech mi-a placcut cel mai bun.Pentru mine , metodele de terapie reproduse in film, mi-au placut , deoarece sunt real (le practicam si noi , in bransa), si nu toti balbaitii se balbaie de ex:”dadada-ca” ci exista si acest tip de balbaiala in care cuvaintele iti raman in gat,pentru ca la acestia se pune mai mult reactia emotiva si timiditatea omului complexat de un parinte mult prea autoritar.
  In concluzie: mie mi s-a parut foarte veridica interpretarea , iar Firth-Rush, fac o interpretare reusita, se sustin foarte bine si se implica in rol.

  La Social Network am ramas dezamagit.

  Ii dau un sfar: nu mai citi cronici inainte sa vez filmul, cei care le scriu sunt subioectivi.
  Sa nu uitam ca toti suntem oameni fiind supusi acelorasi „reguli de functionare” 😛

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: