Floare de colt

Floare fotografiată la Nucsoara, la poalele Muntilor Retezat, în luna august 2010. FOTO: Călin HeraFloare fotografiată la Nucsoara, la poalele Muntilor Retezat, în luna august 2010. FOTO: Călin Hera
P.S. Click pe foto pentru imagine mărită. Orice detaliu e o încântare, zău!

Rămân fascinat de această floare.
Desi am colindat Muntii Retezat în lung si-n lat din fragedă pruncie, primele flori de colt le-am văzut, în mediul lor, abia în Muntii Ceahlău, în primăvara anului 1990. Pur si simplu m-am trezit înconjurat, între stânci, de sumedenie de buchete de flori de colt. Ireale, venite parcă dinainte de preistorie, de lângă facerea lumii (cred că florile de colt sunt un fel de dinozauri care au avut ceva mai mult noroc, poate mă lămureste vreun botanist).

Am stat minute în sir acolo, privind, tesând povesti, bucurându-mă. Nu vreau acum să-mi amintesc sentimentul pe care l-am avut la coborâre, când am văzut tigănci vânzând flori de colt, în Piatra Neamt.

… da, am văzut apoi, de mai multe ori, flori de colt de vânzare. Prin piete din Bucuresti, la guri de metrou, la poale de munte. Cumplit!

Ultima oară m-am bucurat privind o floare de colt astă-vară, la Nucsoara, la poalele Retezatului. Era ceva foarte banal si destul de domestic: răsaduri de flori de colt în preajma unei cabane de unde porneste traseul educativ pentru copii care se sfârseste la Mălăesti. Chiar dacă nu erau stânci în jurul meu si nici linistea stâncilor nu era, m-am simtit bine. Ceea ce vă doresc si vouă.

O floare pentru Adela, Anca, Andi, Angela, LePetitPrince, -X-, Stela, g1b2i3, Geanina, Lady A, Leo, Gabi, Iguana, Carmen Negoită, Gabriela Elena, Gina, carmen, Roxana, wind, Laura,

dar si pentru Cristian Dima, Cristian Lisandru, daurel, Naiv, Călin, Nea Costache, Alex, Năbădăiosul, Dan, VirtualKid,

63 Responses to “Floare de colt”

  1. Am văzut o singură floare-de-colț, în munții la poalele cărora se află Lacul Roșu!
    a fost un moment magic!
    Blog de blog 2010- o surpriză!

    Apreciază

  2. te-au placut mult florile alea de colt de te-au inconjurat…
    nu stiu daca au avut mai mult noroc decat dinozaurii… dar au castigat prin adaptarea atat de gratios-pufoasa la clima de la altitudine…

    frumoasa imaginea si frumoase clipele pe care ni le-ai impartasit 🙂

    Apreciază

  3. Mulţumesc frumos, Călin, pentru cadoul tău. 🙂

    Apreciază

  4. Ce tare… şi eu am văzut prima floare de colţ tot pe Ceahlău… Mulţam Călin 😀 Am să o pun într-o carte să o păstrez cu drag şi peste-un timp voi surâde 😀

    Apreciază

  5. Am vazut floari de colt intr-o expeditie organizata de Titel, profu’ de sport. Le-am privit, am vorbit despre ele, ne-am pozat cu ele. Nu a luat nimeni nici macar o frunza, desi nu ne vedea nici dracu’. De multe ori ma tot gandesc la faptul ca oamenii din vremurile acelea erau mai frumosi, chiar daca erau mult, mult mai saraci.

    Multumesc pentru acest semn de pretuire! Inseamna mult pentru noi, amandoi…

    Apreciază

    • Nu cred că e bine să generalizăm – nu stiu dacă era mai frumosi oamenii de atunci sau noi mai tineri si mai îngăduitori cu amintirile si mai stricti cu cei din prezent.

      Apreciază

  6. Pe vremuri, cand eram mica am vazut si eu flori de colt.Am si avut una presata.
    de atunci, doar in poze am mai vazut.
    Iti multumesc mult pentru floare!O iau la mine! 🙂

    Apreciază

  7. Ehe, gânduri bune, Călin. Primit cu drag cadoul…

    Apreciază

  8. Minunată floare de colţ. Prima dată când am văzut o astfel de floare m-am pierdut în contemplaţia ei încercând să-i desluşesc tainele.
    Floarea aceasta are un „nu ştiu ce”…, are acel „ceva”!
    Mulţumim. Excelent cadou!

    Apreciază

  9. Un gest deosebit!
    O floare de colt superba!
    O primesc cu bucurie, mai ales ca ieri fost si ziua mea!
    Multumesc mult de tot, Calin! 🙂

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un comentariu